Wednesday, March 30, 2011

RENDANG AYAM

DAGING GORENG KUNYIT

SINGGANG IKAN AYE @ IKAN TONGKOL @ IKAN KAYU

KURMA AYAM

KARI AYAM BERKENTANG

KARI IKAN

KETAM GORENG BERCILI

AIR LONGAN

IKAN KEMBUNG MASAK ASAM TEMPOYAK

PETOLA TUMIS AIR + TELUR

NASI LEMAK AYAM GORENG

TOMYAM AYAM

CHICKEN CHOP WITH BLACK PEPPER SAUCE

NASI AYAM

Friday, March 25, 2011

DONUT




DONUT

Bahan2

A
300 gram tepung roti
200 gram tepung gandum
80 gram gula kastor
Sedikit garam halus
20 gram susu tepong
½ sudu teh bread improver
10 gram yis

B
240 gram air
40 gram shortening (lemak sayuran)
20 gram bread softner (pelembut roti)

C
Snow Powder untuk menyalut donut
Pelbagai jenis jem @ filling
Coklat Cair




CARA

1. Satukan semua Bahan A seperti tepung roti , tepung gandum dan yis digaulkan bersama didalam besen besar. Masukkan bread improver, susu tepung dan juga gula serta garam. Pastikan garam dan yis tidak bercampur sekali semasa proses ini kerana yis dan garam yg bercampur akan menjadikan yis tidak aktif.
2. Bulatkan di tengah2 besen dan masukkan air sedikit demi sedikit.
3. Kemudian, gaul rata dan uli dengan perlahan sambil meramas2 adunan itu. Doh akan kelihatan seperti berberai pada ketika ini.
4. Masukkan shortening dan juga bread softner. Uli lagi dengan kaedah seperti membasuh kain dengan tangan lebih kurang dalam 15 minit.
5. Uli doh hingga licin dan lembut hingga doh menjadi elastic.
6. Perapkan doh selama 30 minit sehingga ia menjadi 2x ganda saiz dan wrapkan. Rehatkan..
7. Canai adunan dengan acuan donut bersaiz 102 mm). Ini akan mendapatkan donut sebanyak 13 biji.
8. Semasa menggunakan acuan donut, sila jangan buang di bahagian tengah2 donut kerana kita akan menyediakan donut yg ditengah2nya ada perasa pilihan.
9. Selepas dicanai, biarkan lagi selama 10 minit supaya doh naik 2x ganda.
10. Panaskan minyak dan kecilkan api ketika mahu menggoreng utk menggelakkan donut td hangus dan tidak masak di bahagian dalam. Goreng hingga donut berwarna keemasan. Angkat dan toskan.
11. Setelah sejuk, ambil donut tadi dan paipkan di bahagian tepi donut untuk proses memasukkan filling @ inti mengikut citarasa yg diingini. Gunakan piping beg untuk isi jem dan besi paip no. 230. Tekan perlahan2 bahagian tengah donut td tetapi tidak putus untuk isikan jem yg dikehendaki.
12. Salut dengan snow sugar @ celup dlm coklat cair. Hias mengikut citarasa masing2.

Selamat mencuba!!

Thursday, March 24, 2011

ACAR MENTAH TIMUN



ACAR MENTAH TIMUN

Bahan

1 batang timun
1 batang lobak merah (tp saya tak masukkan sebab kehabisan stok ketika itu)
2 biji bawang besar
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 s/k kapur makan + air secukupnya
3 s/b cuka makan
Gula
Garam

Cara

1. Timun di potong dan dibelah memanjang sambil dibuang pulurnya (isi bahagian dalam).
2. Lobak diparut halus
3. Hiris cili dan bawang besar membulat.
4. Rendamkan semua sayur dalam air kapur supaya rangup.
5. Toskan sayuran sehingga kering.
6. Campurkan kesemua bahan ini ke dalam bekas.
7. Masukkan cuka makan, gula dan garam. Gaul rata.
9. Sedap dimakan setelah sejam atau dua jam selepas digaul.