UNTUK NASI:
1- Tanak nasi seperti biasa menggunakan kemancar santan (santan paling cair), daun limau purut, daun pandan dan bunga @ pewarna biru.
UNTUK KUAH TUMIS:
1- Ambil pati santan dr sebiji kelapa.
2- Bawang merah, bawang putih, cili kering dikisar.
3- Sebatang serai dititik, 2 kpg asam keping.
4- garam dan gula.
CARA:
1- Panaskan sedikit minyak.
2- Masukkan bahan no. 2 & 3, dikacau dengan api yg kecil (sentiasa di kacau supaya tidak berketul2). Masukkan garam dan secubit gula.
3- Masak hingga pekat, pecah minyak dan rasakan masinnya.
UNTUK SAMBAL KELAPA:
1- Rebus ikan sardin @ ikan kembung. Diasingkan isi dan digoreng tanpa minyak.
2- Kelapa dibuat kerisik dan dimesin sederhana halusnya.
3- Bawang merah, lada hitam, serai, sedikit halia, gula kabung (nisan), gula putih dan garam ditumbuk lumat.
4- Gaulkan bersama isi ikan dan kerisik td. Siap.
ULAMAN:
1- Timun, serai, daun kesum, bunga kantan, kacang panjang, daun serai kayu, tauge, daun kunyit , tauge.
LAUK2 LAIN:
1- Keropok ikan, telur masin, bawang putih jeruk, ikan goreng celup tepung, daging bakar, ayam goreng.
SOLOK LADA:
1- Cili hijau.
2- Ikan sardin @ ikan kembung mentah di buang kulit dan diasingkan isinya, serta dimesin @ ditumbuk halus.
3- Kelapa dimesin halus.
4- Bawang merah, gula dan garam.
5- Sedikit pati santan untuk memasak solok nanti.
CARA:
1- Cili hijau di belah dua tp tak putus. Hati2 supaya xbelah sehingga ke tangkai (isi ikan akan terkeluar ketika di masak nanti). Korek dan buangkan biji2nya.
2- Tumbuk bawang merah dan ikan. Gaulkan sekali.
3- Ambil lada dan sumbatkan bahan2 tadi.
4- Di dalam periuk lain, masukkan pati santan, garam, gula, sedikit halia dan susunkan solok lada dengan kemas.
5- Masak dengan api yg perlahan.
No comments:
Post a Comment