

KEK RED VELVET
BAHAN A
250g tepung kek (superfine)
1 s/teh bking powder
BAHAN B
2 s/besar pewarna merah
2 s/besar serbuk koko
BAHAN C
113g butter (sy guna Buttercup)
300g gula (saya mesin halus siap2)
2 biji telor
1 s/teh esen vanila
240 ml buttermilk
BAHAN D
1 s/teh cuka
1 s/teh baking soda
CARA2 :
1. Panaskan oven @ 170'C selama 10 min (suhu bergantung pd oven masing2)
2. Buat bancuhan buttermilk - 240ml susu + 1 s/teh cuka (sy guna DL full cream) biarkan selama 10 minit. ketepikan.
3. Alas cake tin size 9" dengan baking sheet.
4. Ayak semua bahan A, ketepikan.
5. Dlm mangkuk kecil, campur pewarna merah + serbuk koko. Kacau hingga tidak bergentel. ketepikan.
6. Dalam mangkuk besar, pukul butter + gula hingga ringan & gebu selama 3 minit.
7. Masukkan telur, esen vanila dan koko pes tadi.
8. Kaup-balik adunan menggunakan spatula.
9. Tuang 1/3 bahan A ke dalam adunan & pukul sebati. Di ikuti 1/2 buttermilk. Pukul rata. Buat secara berselangseli (mula ngan tepung akhiri dengan tepung). Sentiasa kaup-balik ngan spatula agar adunan sekata.
10. Dlm mangkuk kecil, campurkan cuka + baking soda. Berbuih saje, terus masuk dalam adunan kek tadi.
11. Cepat2 masuk dalam loyang & bakar dengan suhu 170 darjah celsius selama 25-30 min atau hingga masak. Kek ini moist. kene check awal. Bila cucuk dengan lidi je kek dah bersih terus keluarkan dari oven.
Sejukkan kek selama 10 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum di letakkan frostingnya.
Creamcheese frosting
2 blok cream cheese (500g)
1/2 cawan butter
1 s/teh esen vanilla
2 cwn gula icing (diayak dan saya mesin halus juga)
1. Pukul butter + creamcheese hingga lembut.
2. Perlahankan mixer, masukkan gula + esen vanilla. Pukul lagi hingga gebu & ringan.
3. Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yg rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek. Lagi tebal, lagi sedap. Kemudian letakkan kek yg kedua atas kek yg pertama td, bahagian yg rata menghadap ke bawah. Kemudian sapu lagi frosting di seluruh kek.
kek ini sedap kalau di masukkan ke dalam peti sejuk. Selepas itu keluarkan sekejap bg kek itu tidak terlalu keras, baru sedap di makan.
nak jugak kek merah menyala ni.. tergoda gitu
ReplyDeletegee, maner recipe rvc nyer. tak sabor doh nie.
ReplyDeleteSu, boleh aje. Merah itu menawan kan? Seksi je nampak. Lain dari yg lain. Memang patut cuba!!
ReplyDeleteMaksu Lina, Jee dah forward dah resepi tu. Sila check inbox. Pasni maksu cuba buat dan hantar report yea!!
ReplyDeletemakcik jee nani nk jgk resepi nk try buat..
ReplyDeletehihihiii...
sbb nani suke makey kek..
ok nani. boleh saje. nanti m.jee inbox yea @ tidak pun tunggu m.jee tepek resepinya kat sini nanti. Harap bersabar..
ReplyDeletegee >> thanks for the recipe.
ReplyDeleteur always welcome m.su!!
ReplyDeletea.. dah jadi follower nih.. hehehe.. nak cuba gak buat kek nih..
ReplyDeleteSalam Akak,
ReplyDeleteSy dh cuba resepi akak ni - MEMANG BEST KAK!! anak2 suke sgt makan. Terima Kasih sbb sudi berkongsi resepi.
zai! thanks for ur support! Cuba lah yek.. harap dpt menepati citarasa zai dan keluarga.
ReplyDeleteXerra : tkasih byk2 sbb berani mencuba resepi dan tahniah kerana berjaya walaupun pd mulanya teragak2 utk melakukannya.
ReplyDelete