Friday, February 18, 2011

PUDING TRIFFLES

Sebenarnya, aku baru saje mempelajari cara-cara membuat puding triffles ni (minggu lepas). Ini masuk kali ke 2 lah aku mempraktikkan puding ini. Mujur menjadi kesukaan keluarga terutama anak2ku. Tak susah untuk menyediakannya. Yang paling menarik tentang puding triffles ini ialah puding ini mempunyai lapisan swiss roll kek di bahagian bawahnya, di ikuti oleh sos kastad yg lemak berkrim, ditindan pula dengan buah2an koktail dan akhir sekali di selimuti dengan lapisan agar2 nipis. Lebih sedap sekiranya didinginkan dan dicurahkan whipping cream @ yogurt di atasnya. Sedap!! Sedap!!





PUDING TRIFFLES


BAHAN2

1 bungkus swiss roll (xkira apa2 perasa samada pandan, vanilla dll)
1 tin fruit cocktail – jenama LIGO @ apa2 lah
Kristal Jeli Nona (serbuk – macam2 perisa dan warna (ikut suka))
1 tin susu cair }
1/2 tin air } kesemuanya dicampurkan
7 sudu besar gula pasir } dan dimasukkan ke dalam periuk
1 penutup esen vanilla } untuk dimasak dengan api yg perlahan
4 sudu besar tepung kastad } sambil dikacau selalu
Whipping Cream (boleh juga di gantikan dengan Nestle Yogurt)


CARA2 MEMBUAT

LAYER 1
Susu cair, ½ tin air, 7 sudu besar gula pasir, esen vanilla dan tepung kastad dimasak atas dapur dengan api yg sederhana sehingga bancuhan tadi menjadi likat. Biarkan sejuk seketika.


LAYER 2
Potong swiss roll anggaran 1.5 cm tebal dan susunkan di dalam mangkuk kaca (boleh juga disusunkan di dalam cawan koktail. Tuangkan air dari fruit koktail ke atas swiss roll sehingga lembab (basah) dan masukkan bancuhan kastad yg telah agak2 sejuk td.


LAYER 3
Buah2an koktail td ditabur ke atas layer 2 (lapisan kastad). Ketepikan sekejap dan sementara itu boleh lah sediakan layer jelly.


LAYER 4
Masak air dan sukat mengikut arahan di kotak jeli (tetapi kurangkan sukatan airnya sebanyak 100 ml untuk mengelakkan jeli tersebut tidak mengeras). Kacau seketika dan tutup api. Tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair) dan tuangkan ke atas lapisan layer ke 3 td (buah2an koktail).


LAYER 5
Sejukkan. Bila jelly dah beku, tuangkan whipping cream @ yogurt ke atasnya.

5 comments:

  1. letak sekali receipt kat sini so senang ...hehehehe

    ReplyDelete
  2. wah.. ni pon syok gak... nt su p cna akak kena wat ni ek????

    ReplyDelete
  3. Anna Suzana, nanti akak tepek resepinya kat sini. Masih tak berkesempatan nak update blog. Busy sesangat. Sori!!

    ReplyDelete
  4. Su : Okeh, nanti Mac kita jumpa dan akak akan jamu su dengan Puding Triffles yg special ini. Tungguuuu...

    ReplyDelete
  5. http://www.youtube.com/watch?v=SEO7WsjGxcM

    ReplyDelete